Zwembad de Bercken draait al 24 jaar op ongeveer 200 vrijwilligers. Een enorme prestatie en iets om zeer trots op te zijn! Ook een goed voorbeeld voor de participatiemaatschappij!

Begin jaren negentig was het zwembad flink vervallen en moest er elk jaar geld bij. De Gemeenteraad van Beesel neigde ernaar om het te gaan sluiten. Op initiatief van toenmalig wethouder Hans Wenting werd een onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om het door vrijwilligers te laten runnen. Hij verzamelde een aantal enthousiastelingen om zich heen, waaronder de huidige voorzitter Hein Strijbos. De initiatiefgroep begon met een enquête onder de inwoners: moet het bad open blijven en zo ja: wil je meehelpen dit te realiseren? De eerste vraag was een open deur: vrijwel iedereen was voor! Dat 250 inwoners graag hun steentje wilden bijdragen, was een aangename verassing. En helemaal geweldig is dat 27 van de mensen van het eerste uur nog steeds vrijwilliger zijn bij het zwembad!

Er werd een renovatie-, exploitatie- en organisatieplan opgesteld. Na maanden vergaderen ging eind 1995 de kogel door de kerk, en op 1 januari 1996 kregen de vrijwilligers de sleutel. Er was een renovatieplan van 1,6 miljoen gulden gemaakt maar daarvoor ontbrak de tijd; in mei moest het bad open. Er werd dat jaar alleen gerepareerd. Het eerste jaar was gelijk een succes. Waar normaal 300 abonnementen werden verkocht waren dat er nu 1200. De betrokkenheid was groot.

Na dat eerste seizoen begon de grootscheepse renovatie. Technische installaties werden vernieuwd, het zwembad kreeg de kenmerkende gele familieglijbaan van 4 meter hoog, de horeca werd vernieuwd en speeltoestellen geplaatst.

24 jaar later is er nog steeds sprake van een modern, veilig en gezellig openluchtzwembad. Allemaal dankzij de vrijwilligers. Het is een groep van ongeveer 200 mensen , jong en oud, man en vrouw. We hebben technici, horecamensen, toezichthouders, poetsers etc. Mensen die sterk zijn in waterbeheer, vrijwilligers die activiteiten organiseren. Iedereen brengt zijn eigen kwaliteiten in.

Iedereen is even belangrijk!! Om de vrijwilligers betrokken te houden, zijn er jaarlijkse twee bijeenkomsten en is er een feestavond aan het eind van het seizoen.

Het zwembad is gezond, er worden jaarlijks zo’n 1200 abonnementen verkocht en er is budget voor onderhoud en investeringen. Andere zwembaden gebruiken onze organisatie vaak als voorbeeld en van controlerende instanties komen regelmatig complimenten.

Achteroverleunen is er echter niet bij. Continuïteit is een punt van aandacht. We willen het goed blijven doen zodat De Bercken tot in lengte van dagen een prachtige voorziening blijft in de Gemeente Beesel. Dat is de uitdaging! Wil je meehelpen om "ons zwembad" open te houden, meld je dan aan als vrijwilliger. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en we nemen contact met je op.

     Bösdaellaan 2, 5953 BW Reuver      077-400 8353      info@debercken.nl